Fortnite on yhä Twitchin ykköspeli

Yle Elisa Open Steam Telia CS-vihjeet Road to Rio Fortnite Elias Olkkonen csgo counter-strike esports CS kilpapelaajien

Twitch on tällä hetkellä videopelien striimausalustojen kiistaton kuningas. Sen valtaa yrittävät horjuttaa niin Mixer kuin YouTubekin, mutta toistaiseksi mikään muu alusta ei yllä Twitchin käyttäjämääriin. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa seuraavat Twitchin kautta taitavien pelaajien edesottamuksia tämän hetken suosituimmissa peleissä.

Käytännössä Twitchillä voi striimata mitä pelejä tahansa, mutta Fortniten kaltaiset Battle Royale -tyyppiset pelit ovat netin striimausalustoilla erityisen kovassa nousussa. Toinen pitkään suurta suosiota nauttinut pelityyppi ovat erilaiset ammuntapelit, joista Call of Duty 2 on yksi tunnetuimmista. Myös kasinopelejä seurataan Twitchissä sankoin joukoin. Näistä suosituimpia ovat Twitchmetrics-sivuston mukaan lähes 11 miljoonaa katselutuntia kuukaudessa keräävät slotit, mutta myös pokeri saa osakseen paljon huomiota. Pokerilla on monia eri muotoja, mutta striimaamisen kannalta pikapokeri on mielenkiintoinen vaihtoehto. Pikapokeri, kuten Viking Slots pikapokeri, on aina yksin pelattava videopokeri, jota voi pelata mobiililaitteella tai tietokoneella. Pikapokeria on myös mahdollista kokeilla ilmaiseksi, mikä tarjoaa mahdollisuuden tutustua pelin paremmin ilman oman rahan riskeeraamista.

pastedGraphic.png

Kuva: Pixabay

Twitch vetää puoleensa myös piinkovia ammattilaisia

Monet ammattitason pelaajat ovat ponnahtaneet elektronisessa urheilussa pinnalle juuri Twitchin kautta. Moni muistaa vielä hyvin ajat, jolloin ennen esimerkiksi Dota 2:n ja League of Legendsin kaltaisten peliliigojen palkkojen kehittymistä Twitch tarjosi huippupelaajille parhaat edellytykset tienaamiseen. Nyt se pitää paikkansa vain sellaisten pelien kohdalla, joiden ympärille ei ole vielä kehittynyt varsinaista e-urheilukulttuuria. Tällainen on esimerkiksi Fortnite, joka on säilyttänyt vankkumattoman asemansa Twitchin suosituimpien pelien joukossa. Sitä seurataan siinä missä mitä tahansa suoratoistettavaa urheilua.

Vuosien varrella Twitch on onnistunut säilyttämään kiinnostavuutensa myös e-urheilutähtien keskuudessa. Pelialustalle on palannut monia entisiä kilpapelaajia striimaamaan pelejään muiden iloksi. Seuraavaksi esittelemme muutamia tunnetuimpia elektronisen urheilun maailmasta striimauksen äärelle palanneita huippupelaajia.

Tfue (Turner Tenney)

Tfue saapui melko myöhään ammattitasolla pelaavien Fortnite-pelaajien joukkoon. Tästä huolimatta hän on onnistunut hämmästyttävän nopeasti kerryttämään miljoonien seuraajien joukon sekä haalimaan mestaruuksia ja palkintopotteja. Monen mielestä Tfue on yksi maailman parhaista Fortniten pelaajista.

Monet Tfuen faneista seuraavat mielenkiinnolla myös miehen striimaamaa toista harrastustaan, nimittäin liirtolautailua eli skimboardingia. Paremmin Tfue tunnetaan kuitenkin siitä, että hän on yksi harvoista e-urheilijoista, jotka ovat onnistuneet päihittämään legendaarisen Ninjan Fortnitessa. Tällä hetkellä Tfue viettää suurimman osan ajastaan hioen pelitaitojaan lähinnä Fortnitessa suositun FaZe Clanin riveissä.

Shroud (Michael Grzesiek)

Shroud on striimausalustoilla erittäin aktiivinen striimaaja etenkin PlayerUnknown’s Battlegroundissa, jossa häntä pidetään yhtenä maailman taitavimmista pelaajista. Lisäksi Shroud on niittänyt menestystä monissa muissakin peleissä, joista mainittakoon H1Z1, The Culling, Tom Clancy’s The Division sekä Counter-Strike: Global.

Pidemmän aikaa Shroudin uraa seuranneet muistavat Shroudin hyvin juurikin CS-piireistä Cloud9-joukkueen jäsenenä. Loistavasta pelimenestyksestä huolimatta Shroud alkoi vähitellen vetäytyä ammattipelaamisesta ja siirtyi lopulta Twitchiin keväällä 2018. Vaikka miehen eläkkeelle jäämisestä on jo aikaa, ei hänen peliuransa silti ole ohi. Shroud pelaa ja striimaa nykyään mieluiten Battle Royale -tyyppisiä pelejä, kuten PUBG:tä ja toisinaan myös Fortniteä.

pastedGraphic_1.png

Kuva: Unsplash

Imaqtpie (Michael Santana)

Floridalainen Imaqtpie aloitti peliuransa League of Legendsin pelaajana ja kohosi nopeasti maailman parhaimpien pelaajien joukkoon. Aina vuoteen 2014 saakka Imaqtpie pelasi peliä ammattitasolla Dignitaksen joukkueessa, mutta viiden menestyksekkään kauden jälkeen hän päätti laittaa pillit pussiin. Sittemmin Imaqtpiestä on tullut yleinen näky Twitchissä, sillä hän striimaa pelejä arviolta jopa yhdeksän tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Hän on yksi LoL:in aktiivisimmista pelaajista alustalla ja julkaisee jatkuvasti peliä koskevia uutisia ja keskusteluja.

TSM Daequan (Daequan Loco)

Team SoloMidin riveissä pelaava TSM_Daequan on monen Fortnite-fanin suosikkipelaaja. Hänellä on taustallaan hyvin pitkä pelihistoria ja kilpailukokemusta useista eri videopeleistä, joihin lukeutuvat esimerkiksi Smite ja Destiny. Varsinaisen läpimurron TSM_Daequan teki kuitenkin Fortnitessä, jossa hänellä oli nimissään pitkään suurimman tappojen määrän ennätys.

Tunnettavuudestaan huolimatta harva tietää, ettei TSM_Daequan ole vielä tähän päivään saakka voittanut yhtäkään suurta peliturnausta. Rahapulasta mies ei kuitenkaan kärsi, sillä Twitchissä striimaavien elektronisten urheilijoiden keskuudessa hänellä on yksi suurimmista seuraajajoukoista.

Faker (Lee Sang-hyeok)

Usein nimi Faker nousee pinnalle maailman parhaita League of Legendsin pelaajia nimettäessä. Eteläkorealainen Faker onkin suoriutunut suvereenisti lukemattomissa kansainvälisissä LoL-turnauksissa viime vuosina, ja kotimaassaan hän on noussut jonkinlaiseen elektronisen urheilun supertähden asemaan. Fakerin tienestejä ei ole koskaan ilmoitettu julkisesti, mutta on arvioitu, että mies ansaitsee turnausvoitoillaan sekä Twitchin ja muiden suoratoistoalustojen kautta sisältöä striimaamalla useita miljoonia Yhdysvaltain dollareita vuodessa.

Onko Fortniten läpimurto e-urheilussa lähellä?

Kuten yllä esitellystä tunnetuimpien pelistriimaajien listasta voi nähdä, on Fortniten suosio tällä hetkellä huimaa. Fortniten parhaimpia pelaajia seuraavat Twitchin kautta miljoonat katsojat päivittäin. Moni onkin viime aikoina ihmetellyt, miksei peli ole vielä onnistunut lyömään itseään kunnolla läpi elektronisen urheilun maailmassa. Jää nähtäväksi, tapahtuuko se jo lähiaikoina!