Jimm’s PC Store joutui kohun keskelle – kommentoi nyt syytöksiä dronejen myymisestä Venäjälle

Jimm's
Kuva: Getty Images

Jimm’s PC Store on erittäin suosittu kauppapaikka esimerkiksi tietokonepelaajien keskuudessa, joten sivusto tiedetään hyvin näissä piireissä.

Nyt turkulainen kauppa nousi hieman erilaisessa valossa otsikoihin, kun Iltalehden artikkelissa kerrottiin yrityksen myyneen noin 3500 dronea, jotka olisivat lopulta päätyneet Venäjälle.

Nyt yrityksen toimitusjohtaja Veli Nietula julkaisi tiedotteen asiaan liittyen, koska kohu firman ympärillä alkoi saamaan jo melkoisia mittasuhteita.

Tiedote julkaistiin suositulla io-tech.fi:n keskustelupalstalla, jossa ainakin monet lukijat ovat tämän jälkeen ilmoittaneet kovasanaisesti, että asiakkuus Jimm’s PC Storen kanssa tulee päätökseen. Näin ollen ainakin osalle oli liikaa se, että myyntiä on tehty noin 3500 dronen edestä kyseenalaiselle kumppanille.

Jimm’s PC Storen tiedote kohuun liittyen:

Iltalehden 7.4.2024 julkaisemasta artikkelista saa sellaisen käsityksen, että meiltä on ostettu 3 500 droonia arvoltaan noin kaksi miljoonaa euroa ja että ne on viety Venäjälle.

Tämän päivän tarkistusten perusteella myytyjen droonien määrä ja myynnin arvo pitävät suunnilleen paikkaansa, mutta tietojemme mukaan drooneja ei ole viety Venäjälle. Venäjälle viennistä syytettynä ollut suomalainen yritys on vapautettu näistä syytteistä.

Olemme kuitenkin sortuneet myyntihuumaan, emmekä ole tajunneet tehdä riittäviä taustatarkistuksia. Meillä on tuhansia suomalaisia yritysasiakkaita eikä heidän taustojaan ole tuolloin kyetty tarkistamaan kuin pintapuolisesti. Kyseisenä ajankohtana keväällä 2022 kyseisen yrityksen julkiset tiedot näyttivät normaalilta.

Olemme tähän asiaan liittyen seuranneet viranomaisten ohjeistuksia alusta alkaen ja tehneet kaikkemme, jotta myymiämme tuotteita ei päätyisi Venäjälle. Meidän olisi pitänyt herätä aiemmin tähän asiaan, mutta olimme selkeästi liian sinisilmäisiä asian suhteen. Teimme myös aktiivista yhteistyötä Suomen tulliviranomaisten kanssa varmistuaksemme siitä, ettei myytyjä tuotteita viety Venäjälle.

Saatuamme tiedon epäilyttävästä toiminnasta, lopetimme heti koko kauppasuhteen. Samalla lopetimme myynnin ulkomaille kokonaan, koska yritysten taustoja on vaikea tarkistaa.

Olemme ottaneet tästä opiksi ja nykyään tarkistamme suomalaistenkin yritysten taustat aiempaa tarkemmin. Emme hyväksy Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa emmekä missään tapauksessa tue mitään Venäjän toimia.