Kielletäänkö CS:GO-laatikoiden avaaminen? – THL:n mukaan sääntelyä tulisi lisätä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan pelien sisäisten yllätyslaatikoiden eli esimerkiksi CS:GO-casejen sääntelyä tulisi lisätä.

THL:n mukaan yllätyslaatikkoja voidaan pitää lainvastaisena uhkapelaamisena, koska osassa tapauksissa siinä täyttyvät tarvittavat tunnusmerkit. Nämä merkit ovat osallistumismaksu, sattumanvaraisuus sekä rahallinen voitto.

Tällaiset niin sanotut loot boxit ovat yleistyneet ja niitä löytyykin useista myös nuorten pelaamista peleistä, kuten esimerkiksi CS:GO:sta, Apex Legendsistä sekä FIFA- ja NHL-pelisarjoista. Nämä erilaiset yllätyslaatikot tuovat pelinkehittäjille hyvin paljon rahaa.

Laatikoista saat joko ilmaiseksi tai useimmissa tapauksissa rahaa vastaan arpomalla jonkun palkinnon. Esimerkiksi CS:GO-casen avaaminen maksaa hieman yli 2 euroa ja voit saada parhaimmillaan monia tuhansia euroja maksavia palkintoja. Esimerkiksi eräästä avatusta puukosta tarjottiin jopa 1.2 miljoonaa euroa.

THL on erityisesti huolissaan siitä, kuinka iso osa alaikäisistä käyttää tällaisia uhkapelaamiseen kytköksissä olevia toimintoja. Nuoret kokeilevat uhkapelaamista paljon herkemmin, jos se liittyy johonkin kivalta tuntuvaan peliin.

Euroopassa Alankomaat ja Belgia ovat tähän mennessä ainoat valtiot, jotka ovat kieltäneet yllätyslaatikot kokonaan. Kuitenkin moni muukin taho on huolissaan asiasta, ja miettii tarvittavia toimia tämän sääntelyksi.