Brittiyliopistot tutkivat – kilpapelaajien henkinen jaksaminen huolestuttaa

Yle Elisa Open Steam Telia CS-vihjeet Road to Rio Fortnite Elias Olkkonen csgo counter-strike esports CS kilpapelaajien Brittipeluri

University of Chichester ja University of Winchester tekivät yhteistyössä tutkimuksen, jossa tarkkailtiin kilpapelaajien henkistä hyvinvointia.

Viime vuosina useampia kilpapelaajia on jäänyt sairauslomille henkisen jaksamisen takia. Tämän johdosta asia on herättänyt mielenkiintoa myös tutkijoissa, sillä kilpapelaaminen on kuitenkin fyysisesti melko kevyttä verrattuna perinteiseen urheiluun.

Riskitekijöitä henkisen hyvinvoinnin kannalta oli useampia, mutta yleisimmät näistä ovat unen laatu, työuupumus, burnout (loppuunpalaminen), sosiaalisten tilanteiden pelko sekä mielisairaudet.

Henkinen jaksaminen oli juuri se, joka oli selvästi avainasemassa. Esimerkiksi jalkapalloon verrattuna henkinen rasitus oli selvästi suurempaa. Tähän vaikuttavat erityisesti se, että kilpapelaajien kalenterit ovat usein aivan täynnä ja pelaajat saattavat olla reissussa yli 200 päivää vuodessa.

Pelaajilta vaaditaan tämän lisäksi hyvää kommunikointia, tarkkaavaisuutta, lihasmuistia sekä päätöksentekoa hyvin lyhyessä ajassa. Nämä kaikki lisäävät stressiä ja kuormittavat kilpapelaajia henkisesti, joka vaikuttaa lopulta heidän henkiseen hyvinvointiin kriittisesti.

Tutkimustulosten perusteella tutkijat suosittavatkin, että isot esports-organisaatiot ottaisivat tilanteet tosissaan ja alkaisivat tehdä ennaltaehkäiseviä toimia pelaajien jaksamista varten. Tarkemmin tutkimuksesta pääset lukemaan tästä.